Voedingsbeleid

klik op het plaatje om naar het pdf-bestand te gaan voor meer informatie.
klik op het plaatje om naar het pdf-bestand te gaan voor meer informatie.

Ons voedingsbeleid is gebaseerd op de richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Trias Kinderopvang hanteert een inkoopbeleid waarbij wij zoveel mogelijk biologische, vegetarische, lokale en Fairtrade producten voor onze locaties aanschaffen. Wij vinden het belangrijk om kinderen gezonde (zo puur mogelijk), eerlijke voeding aan te bieden en zo positief bij te dragen aan hun ontwikkeling. Wij bieden vegetarische en voornamelijk (biologische) producten aan uit de Schijf van Vijf.

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. De producten die in de Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor je lichaam. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een bepaalde hoeveelheid te eten uit elk vak. Die aanbevolen hoeveelheden zijn per leeftijd en geslacht verschillend, omdat de ene persoon nu eenmaal iets meer nodig heeft dan de ander. Daarnaast geeft het Voedingscentrum het advies om binnen de verschillende vakken te variëren.
Wij hanteren de Schijf van Vijf, maar vullen het volgens onze eigen biologische, vegetarische visie in.

Vaste en eet- en drinkmomenten
Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen duidelijkheid en rust. We eten samen aan tafel, zowel tussen de middag, bij tussendoor momenten en bij de warme maaltijd. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Zij eten samen met de kinderen, ze begeleiden de kinderen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogisch medewerkers bepalen wanneer het kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod wat het eet en hoeveel het daarvan eet. Wij dringen geen eten op, maar stimuleren de kinderen wel om fruit en/of groente uit bijvoorbeeld onze eigen moestuin te eten.

Het glazuur vormt de beschermende laag op je tanden. Veel voeding bevat zoetigheid dat in zuur wordt omgezet onder invloed van bacteriën. Zuur is schadelijk voor het glazuur van de tanden en kiezen. Voor een gezond gebit is het belangrijk dat een kind niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten of te drinken krijgt. Water is onschadelijk voor het gebit en zorgt voor bescherming van het glazuur (Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin).

Allergieën of andere individuele afspraken
Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging. Deze afspraken leggen we schriftelijk en binnen KOVnet vast.

Traktaties en feestjes - Kinderdagverblijf
Een verjaardag betekent feest en daarbij komt vaak een traktatie kijken. Dit kan ook een kleine niet-eetbare traktatie zijn. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. Wij wijzen u tijdens het intakegesprek graag op traktatie-ideeën die op onze website staan (www.triaskinderopvangbv.nl) of naar Pinterest. U kunt met de pedagogisch medewerkers overleggen en zij kunnen u ook informeren of er kinderen met allergieën in de groep zitten, om teleurstellingen te voorkomen.

Als er naar de mening van de pedagogisch medewerkers te veel wordt getrakteerd zal een gedeelte van de traktatie aan de kinderen mee naar huis worden gegeven. Ook zal gelet worden op de kindveiligheid en gezondheid van een traktatie. In het geval dat de traktatie niet veilig is, of niet past binnen ons beleid, zal de traktatie mee naar huis worden gegeven.

Traktaties en feestjes - Buitenschoolse opvang
Bij de buitenschoolse opvang vieren wij graag de verjaardag van uw kind. Er wordt niet getrakteerd, maar als het kind het wil, dan maken we van zijn/haar verjaardag een feestelijk moment.
Bij speciale gelegenheden, zoals feestjes (bv. juffen- en meesterdag), jaarfeesten (bv. Pasen, Maria Lichtmis, Kerst) bieden wij een gezonde traktatie aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die de kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.

Wilt u meer weten over ons voedingsbeleid en de traktaties bij Triaskinderopvang?

Ons voedingsbeleid kunt u hier downloaden in pdf. Het document bevat een overzicht ingedeeld naar de volgende onderwerpen:

  • Algemeen
  • Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar
  • Voedingsaanbod voor kinderen van 1 tot 4 jaar
  • Voedingsaanbod voor kinderen van 4 tot 13 jaar
  • Voedingshygiëne: bereiden en bewaren van voeding

  

Traktatie tips

Ideeen voor traktatietips kunt u vinden:

Website door: Bing van Moorsel | Intranet | Algemene voorwaarden | Privacy Statement | Disclaimer  | Copyright © 2019